Sinterklaas komt eraan!

Dit weekend komt in veel plaatsen Sinterklaas aan wal. Hierbij enkele tips:

De taaitaaipop is de minst slechte sinterklaaslekkernij. Taai-taai levert geen verzadigd vet. En het aantal calorieën valt mee: één mini-taai-taai-popje bevat 15 kilocalorieën.

Gevulde speculaas, banketstaaf en marsepein blijken veel ergere dikmakers. De chocoladeletter is de grootste caloriebom. Een grote chocoladeletter levert evenveel calorieën als een warme maaltijd. En schuimpjes – ook bekend sinterklaassnoepgoed – zijn niet vet, maar wel zoet en per stuk goed voor 15 kilocalorieën.

Banketstaaf
Banketstaaf wordt gemaakt met amandelspijs en bladerdeeg. Dat betekent veel vet en dus veel calorieën. Het goede nieuws: tweederde van het vet in amandelspijs is onverzadigd en dus ‘oké’.
In plaats van amandelspijs wordt ook veel (goedkoper) banketspijs gebruikt. Dat wordt gemaakt van witte bonen en suiker. Voor de calorieën maakt het niet veel uit. Reken op ruim 100 kilocalorieën voor een stukje (25 gram).
Borstplaat
In borstplaat, ook roomborstplaat, zit niet of nauwelijks vet. Het punt is de suiker. Die zorgt voor veel calorieën: 35 tot 40 per plaatje.
Chocoladeletter
Wit, puur, melk of met noten: voor het gehalte vet en verzadigd vet maakt het nagenoeg niets uit. Dat blijft hoog. Om over calorieën maar niet te spreken. Zo levert één grote chocoladeletter (135 gram) net zoveel calorieën als een warme maaltijd, namelijk 730. Een kleine (65 gram) bevat met 350 kilocalorieën nog altijd een stuk meer calorieën dan een ontbijt. Ter illustratie: Bij een een volwassen man wordt geadviseerd om maximaal 400 kilocalorieën besteden aan snacks, koek, snoep en andere extra’s en een vrouw 300.
Kruidnoten en pepernoten
Kruidnootjes en pepernoten worden vaak met elkaar verward. Toch zijn ze gemakkelijk uit elkaar te houden. Kruidnootjes zijn klein en krokant. Pepernoten zijn groter en taaier. Voor je gezondheid zijn die beter want ze bevatten geen verzadigd vet. Een tip om ‘dooreten’ te voorkomen: doe een portie in een schaaltje en laat de zak verder in de kast.
Wat betreft calorieën: vijf pepernoten leveren 30 kilocalorieën, tien kruidnoten 50.
Marsepein
Marsepein wordt gemaakt van gemalen amandelen. Daardoor bevat het vooral onverzadigd vet. Maar net als bij banketstaaf geldt: er zit ook veel suiker en calorieën in: 25 gram levert al 110 kilocalorieën.
Schuimpjes
Niet exclusief een sinterklaaslekkernij, maar wel een vast onderdeel van strooigoed: schuimpjes. Niet vet, wel zoet en per stuk goed voor 15 kilocalorieën.
Speculaas
Speculaaspop, speculaasbrokken, gevulde speculaas: al deze traditionele lekkernijen leveren veel verzadigd vet. Gevulde speculaas bevat van deze heerlijkheden het meeste onverzadigd vet en tegelijkertijd de meeste calorieën. Dat komt door de amandelspijs of banketspijs die erin zit. Levert een speculaasje 25 kilocalorieën en een brok speculaas (25 gram) 120 kilocalorieën, een stukje gevulde speculaas (30 gram) is goed voor 140 kilocalorieën.
Taai-taai
Goed nieuws: taai-taai levert geen verzadigd vet. En het aantal calorieën valt mee: één mini-taai-taai-popje bevat 15 kilocalorieën
MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Sinterklaas komt eraan!

 1. zwartepiet

  waarom zie ik geen afbeelding van zwartepiet
  u hou niet van het Nederlands cultuur

    /   Reply  / 
  1. Tan

   Dus iemand is gelijk een cultuurbarbaar/houdt niet van de Nederlandse cultuur omdat zij geen afbeelding van zwarte piet plaatst?
   Niet gelijk zo oordelen, dan zou de wereld een stuk mooier worden.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>