Rubriek: cholesterol

VS verbiedt gedeeltelijk geharde vetten

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft besloten dat de GRAS-status (Generally Recognized As Safe: algemeen erkend als veilig) voor gedeeltelijk geharde oliën wordt ingetrokken. Dit is omdat bij het gedeeltelijk harden ‘industriële’ transvetzuren kunnen ontstaan. Transvetzuren van dierlijke oorsprong vallen buiten het besluit. Transvetzuren verhogen het LDL cholesterolgehalte in het bloed en vergroten

Lees verder...

Hoog cholesterol ook risico voor ouderen

Tot voor kort werd aangenomen dat een laag LDL-cholesterol ongunstig zou zijn bij ouderen of hoogbejaarden (85 jaar en ouder). Dit is hoogstwaarschijnlijk te verklaren uit het feit dat lage cholesterolwaardes vaker voorkomen bij mensen die ziek zijn en daardoor weinig eetlust hebben en dus ook minder eten.    

Lees verder...

Avocado verlaagt cholesterol

Als je elke dag een halve tot een hele avocado eet binnen een cholesterolverlagend dieet kan dit het slechte LDL-cholesterol verlagen bij mensen met overgewicht. En dan is het ook nog een vitaminebom. Een avocado is rijk aan vitamine B, vitamine C, vitamine E  en vitamine K . Ook bevatten ze o.a. de mineralen kalium, magnesium,

Lees verder...

Superfood:Tarwegras, wel of niet?

Het eten van superfoods is een veelbesproken onderwerp. Meestal worden alleen de positieve eigenschappen belicht. Zoals bij b.v. tarwegras. Dit is een plantje dat geperst verwerkt kan worden in  b.v. smoothies. Uit onderzoek blijkt dat dit net zo gezond is als spinazie. Spinazie is in dit geval een stuk goedkoper! Een negatief effect van tarwegras

Lees verder...

Aftrekbare dieetkosten

Mensen die een speciaal dieet moeten volgen zoals bij een glutenallergie, lopen vaak tegen hogere kosten aan. Dit komt o.a. door de grondstoffen, maar ook omdat  de voeding nog meer dan andere producten goed gecontroleerd moet worden en in speciale omgevingen moet worden geproduceerd. Daarnaast speelt een rol dat een relatief kleine groep mensen glutenvrij

Lees verder...

Vetgehalte in kleine snacks verschilt enorm

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan naar de vetzuursamenstelling van kleine snacks. Uit het onderzoek  blijkt dat de hoeveelheid en de soort vet in vergelijkbare soorten chips, kroepoek, zoutjes en andere kleine snacks flink verschilt.      

Lees verder...

De Supermarkt Tour

Wilt u meer weten over gezonde voeding? Weet u ook niet meer wat  gezond is om te eten? Hoe super is superfood? Welke E-nummers moet ik vermijden? Wat is een gezond tussendoortje? Zijn light producten echt beter voor de lijn?  

Lees verder...