Last van nachtelijke eetbuien? Wat te doen?!

Gisteren hadden we het al over het hebben van een goede slaap en hoe we hiervoor kunnen zorgen. Uiteraard is dat een probleem dat niet in één keer kan worden opgelost. Veel mensen worden ‘s nachts meerdere keren wakker en gaan dan liggen piekeren. Uiteindelijk vallen ze dan vanzelf weer in slaap. Je hebt ook mensen die wakker worden met een ‘trek gevoel’ en dan onmogelijk weer in slaap komen zonder iets gegeten te hebben. Ze besluiten dan om richting de keuken te wandelen. Hier krijg je vaak de situatie dat ze alles pakken wat ze tegenkomen. Resultaat? Vallen – tevreden- in slaap, maar voelen zich er de volgende ochtend niet beter op.

‘s Nachts eten is kortweg niet goed voor het lichaam. We vallen dan, afhankelijk van de grootte van de maaltijd,  wel weer in slaap, maar het lichaam is daar niet blij mee. Vaak kiezen mensen dan voor grote zware voedingsmiddelen. Deze kunnen moeilijk worden verteerd door het lichaam en het komt dan niet goed tot rust. Ook kan het zijn dat deze uiteindelijk zorgen voor een gewichtstoename, omdat het lichaam dan in een positieve energiebalans komt en dat willen we toch wel voorkomen.

Maar wat kan je dan wel doen als je buik er zó om ‘vraagt’?
Eén van de goede opties is: ga iets drinken zónder calorieën. Zo vul je je maag met vocht, wat beter is voor het lichaam en voldoende verzadiging geeft. Dit kan zijn een lekker koud glas water, maar ook een warme kop thee. Zet bijvoorbeeld een thermoskan klaar naast je bed voordat je gaat slapen. Zo hoef je niet uit bed en kan je snel weer in slaap vallen.
Toch meer zin in iets om op te kauwen?
Neem dan wat rauwkost en zet dat alvast klaar voor het geval je toch wakker wordt. Rauwkost is licht verteerbaar en valt niet zwaar op de maag. Je hebt jezelf weer verzadigd en kan weer gerust in slaap vallen.

Kies de tweede optie echt alleen in geval van nood. Als je overdag voldoende hebt gegeten is de kans klein dat het lichaam daadwerkelijk iets nodig heeft in de nacht. Ga dus na wat je overdag gegeten hebt en kijk waar er ruimte is om nog iets te eten om nachtelijke ‘cravings’ te voorkomen. Of neem contact op met de diëtist. Zij kan je helpen bij je voeding en een passend advies geven.

 

AH

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>