Hulp bij de goede voornemens

Een nieuw jaar, dat betekent goede voornemens. Voor sommige mensen is een nieuw jaar een nieuwe start voor gezonde gewoonten. Dit kan zijn meer sporten, stoppen met roken of afvallen. Toch komt het vaak voor dat deze goede voornemens na drie weken alweer worden opgegeven. Hoe komt dat?

Eén van de redenen is het niet concreet maken van het doel, dus wat wil je precies behalen en wanneer moet dat doel behaald zijn? De doelen die voldoen aan deze vragen worden ook wel een SMART-doelstellingen genoemd, waarin de S staat voor specifiek, de M voor meetbaar, de A voor acceptabel, de R voor realistisch en de T voor tijdsgebonden. Als het doel bestaat uit deze onderdelen is de kans op slagen al een stuk groter.

Stel het doel is om meer te bewegen. Hoe pak je dat aan? Begin bijvoorbeeld door het bedenken van een sport die je wil gaan doen. Waar kan je dat doen en is het leuk om dat samen met iemand te doen? Daarna ga je bedenken hoe vaak je wil sporten en wanneer je daarmee wil beginnen. Tenslotte ga je bedenken of dat doel ook daadwerkelijk te halen is, dus is het acceptabel en realistisch?

Op deze manier kunnen alle doelen SMART worden gemaakt en kunnen ze ook allemaal haalbaar zijn. Geef dus niet na drie weken op en maak het doel haalbaar voor jezelf. Succes gegarandeerd!

(AH)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>