Wat is kalium?

 

 

Kalium is een mineraal en is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Kalium en natrium (onderdeel van zout) werken nauw samen, als een soort yin en yang. Ze moeten in balans zijn. Soms is het kaliumgehalte bij mensen te hoog door b.v. nierproblemen of kalium-sparende medicijnen (sommige bloeddruk medicijnen). Meestal is ons lichaam zelf in staat om te zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Te veel kalium opnemen via de voeding is vrijwel onmogelijk. Wat wel zou kunnen is dat iemand veel natriumarme dieetproducten gebruikt, bijvoorbeeld sommige merken dieetzout. Daarin is de meeste natrium vervangen door kalium. Kalium heeft namelijk ook een `zoutige`smaak. Soms hebben mensen een kaliumbeperkt dieet nodig. Veel kalium zit in aardappelen, fruit (vooral banaan) gedroogd fruit en vruchtensap, groente (met name tomaat), koffie, melkproducten en dus veel natriumarme dieetproducten. (Overigens niet te verwarren met calcium oftewel kalk, wat sommige mensen doen).

MB

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wat is kalium?

 1. Bianca

  Kalium tekort ; hart en vaatziekten, Oedeem, hoge bloeddruk,..

  wat krijg je bij deze klachten ? , juist ja, plasmedicatie = kringetje rond, hoe ironisch !

  sterk tekort door:
  vooral Plasmedicatie en laxeermiddelen = verlies van Kalium, natrium en magnesium !!!!,verder door antibiotica, bloeddrukverlagers

  info/forums
  Kalium tekort
  de kracht van Magnesium”

  “voeding en fysieke degeneratie” dr Weston A. Price

  “Voeding is uw medicijn”

    /   Reply  / 
 2. Bianca

  andere oorzaken kalium,magnesium tekort: braken en diarree,

  gevolg,
  diarree, spierzwakte, spierkrampen (Hart is ook een spier !!)

  natuurlijke bloeddrukverlagers= voeding/abrikozen, prei, uien

    /   Reply  / 
 3. Bianca

  Bedankt voor je positieve reaktie !

  Verder door tekort Kalium:
  stemmingswisselingen, Suiker- en vochthuishouding van slag, verwardheid, geheugen verlies.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>