Dieetadvisering zeer kostenbesparend

De behandeling van patiënten met zowel overgewicht als daaraan gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, levert maatschappelijke baten op van ruim € 0,5 tot € 2,3 miljard over een periode van vijf jaar. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling bij deze patiënten krijgt de maatschappij netto € 14,- tot € 63,- terug: € 56,- in gezondheidswinst, € 3,- aan netto besparingen op de totale zorgkosten en € 4,- als productiviteitswinst. Lucy Kok, onderzoeker bij SEO: “Deze bedragen zijn wij niet gewend. In andere kosten-batenanalyses uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek levert een euro besteed aan een (medische) interventie ongeveer € 3,- tot € 5,- op. Dieetadvisering is dus zéér kosteneffectief.”

 

De besparing op de uitgaven aan zorgkosten zijn het gevolg van een toenemende gezondheid, waardoor kosten voor ziekenhuisopnames en medicijngebruik worden vermeden of uitgesteld. Ook de werkgever van de patiënt heeft baat bij een gezondere werknemer: de productiviteit van de patiënt neemt toe en hij verzuimt minder op het werk. Uit de uitgevoerde literatuurstudie blijkt bovendien dat méér consulten bij de diëtist leiden tot grotere effecten in termen van gewichtsverlies, verlaging van het cholesterol en verlaging van het bloedsuikergehalte. Het is aannemelijk dat ook de besparing op de zorgkosten groter is wanneer patiënten intensiever worden behandeld door de diëtist.
Een groot deel van de baten bestaat uit gezondheidswinst voor de patiënt. Door een grotere gezondheid neemt zijn kwaliteit van leven toe, en dat wordt hoog gewaardeerd. Echter patiënten realiseren zich bij aanvang van de behandeling vaak niet welke klachten samenhangen met hun gewicht. Ze denken bijvoorbeeld dat klachten als vermoeidheid, slaapstoornissen en weinig energie, niet met voeding op te lossen zijn. Pas aan het einde van de behandeling kan de patiënt aangeven wat hij aan de behandeling heeft gehad.
Anja Evers, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten: “Uit het onderzoek blijkt dat elke euro die wordt uitgegeven aan dieetbehandeling bij de onderzochte groep patiënten netto € 3,- op de zorgkosten bespaart. Dit resultaat onderstreept het besluit om dieetadvisering vanaf 2013 weer in de basisverzekering op te nemen. Een adequate vergoeding haalt drempels weg voor die patiënten die overgewicht met comorbiditeit onder professionele begeleiding willen aanpakken. Ook voor zorgverzekeraars liggen hier kansen om de investering in een adequate vergoeding in de aanvullende verzekering terug te verdienen. Dit geldt ook voor werkgevers: een gezond aanbod in de bedrijfskantine werkt.”

Bron: http://www.nvdietist.nl

MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dieetadvisering zeer kostenbesparend

 1. Gijs

  Misschien toch eerst eens iets doen aan PREVENTIE!!

  Door alle toevoegingen uit ons eten te halen,die zogenaamd goedgekeurd zijn, dan pas SPAAR je veel uit aan zorgkosten,

  Die veroorzaken JUIST de meeste chronische ziekten, hart en vaatziekten,gedragsstoornissen, depressief, diabetes,spier- en gewrichtsklachten( ziekten ) geheugen(dan zijn er veel minder zogenaamde Alzeimerpatienten,)maag-darm-en leverziekten,hoge bloeddruk,stemmingswisselingen, neurologische en psychische ziekten, etc.
  Maar ja,dan heeft de Farmaceutische industrie geen inkomsten meer,want dan zijn er geen medicijnen mer nodig en ook de voedingsindustrie kunnen hun contracten wel vergeten.

  Info :
  –Aspartaamvergiftiging-E 950 en E951, 92 klachten, en over zoetstoffen die zogenaamd veilig zijn,
  – E-nummers, enkele honderden, vooral de smaakversterkers E621 tot E626, MSG, Gistextract,conserveermiddelen,emulgatoren,kleur-en smaakstoffen,verharde olieen(Transvetten),etc”

  –”Ortho.nl”
  –”Natuur Dietisten Nederland”
  –”Wij worden wakker”
  –”Wat u niet mag weten over uw gezondheid”
  –”EQgen ”
  –”Stichting ,recht op uw gezondheid”
  –”Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”
  –”de cholesterol leugen”
  – “Fit met voeding”

  op uw gezondheid!!

    /   Reply  / 
 2. Elly

  ook nog info
  ” Mijn medicijn” ervaringen medicatie

  door veel medicatie
  OVERGEWICHT, DIABETES, HOGE BLOEDDRUK,HART en VAATZIEKTEN HARTRITMESTOORNISSEN gewrichts -en spierklachten, eczeem, Oedeem, Neurologische en Psychische klachten,Verwardheid Geheugen en concentratie stoornissen, Oog en Oorklachten, Maag-Darm en Leverklachten, Hormonale stoornissen (zogenaamde overgangsklachten)
  de Vocht en Suikerhuishouding uit balans

  teveel suiker en vet, zit overal in, vooral in potten en blikken, diepvries,magnetron, kant en klaarprodukten

  alles bij elkaar genomen, gigantisch Vitaminen en Mineralen tekort,
  gevolg weer chronische ziekten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>