Jodium-inname zo`n 25% gedaald

De Nederlandse bevolking krijgt voldoende jodium binnen, wel is de inname sinds 2008 met ongeveer 20 tot 25 procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

 

Uit de resultaten van de ‘Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen’ van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 wordt aanbevolen om de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden.

Gedaalde jodiuminname
Sinds 2008 mag jodium aan vrijwel alle voedingsmiddelen worden toegevoegd. Toen is ook het maximum gehalte van jodium in zout verlaagd om een te hoge jodiuminname te voorkomen. In de praktijk blijken producenten van voedingsmiddelen echter minder vaak gejodeerd zout te gebruiken dan was aangenomen. Dit verklaart de gedaalde jodiuminname ten opzichte van vóór 2008.

Lagere zoutconsumptie
Het ministerie van VWS streeft ernaar de zoutconsumptie te verlagen. Daardoor kan ook de consumptie van gejodeerd zout dalen, een belangrijke bron voor jodium. Het is daarom van belang de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden.

Gejodeerd zout
Als de jodiuminname onvoldoende lijkt te worden, kan deze op peil worden gehouden door voedingsmiddelenproducenten te stimuleren meer gejodeerd zout te gebruiken. Ook kunnen de jodiumgehaltes in zout worden verhoogd.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jodium-inname zo`n 25% gedaald

  1. Pingback: – Jodium-inname zo`n 25% gedaald | Prodimed dieet

  2. Pingback: – Jodium-inname zo`n 25% gedaald | Prodimed dieet

  3. Jip

    Mijn complimenten over de hoeveelheid verzamelde informatie op deze website.
    Ik had overigens niet verwacht dat de inname sinds 2008 met ongeveer 20 tot 25 procent gedaald, interessant!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>