Kinderen liever niet `te schoon` opvoeden

Astma en auto-immuunziekten op latere leeftijd vinden hun oorsprong in een te schone omgeving in de eerste levensjaren, concluderen Duitse en Amerikaanse onderzoekers naar aanleiding van een studie met muizen. In Science schrijven ze dat hun resultaten de allang bestaande hygiëne-hypothese ondersteunen.

 

 

 

De hygiëne-hypothese stelt dat vroege blootstelling aan bacteriën zorgt voor een verminderde gevoeligheid voor aandoeningen als prikkelbare darmziekte en astma. Volgens Torsten Olszak e.a. spelen de zogenaamde invariant natural killer T-cells (iNKT) hierbij een belangrijke rol. Bij lage blootstelling aan bacteriën stapelen de iNKT-cellen zich op in de darmen en longen van kleine kinderen. Factoren die op latere leeftijd optreden kunnen deze cellen triggeren, met een auto-inflammatoire respons als gevolg.

Olszak e.a. onderzochten twee groepen muizen: bacterievrije en niet-bacterievrije. Bij de bacterievrije muizen was een hogere stapeling van iNKT-cellen te vinden. Op volwassen leeftijd hadden deze muizen een verhoogd risico op een geïnduceerde colitis en astma.

Herintroductie van bacteriën bij deze volwassen muizen drong het aantal iNKT-cellen niet terug; de schade was onomkeerbaar. Als bacterievrije muizenmoeders vlak voor de bevalling aan bacteriën werden blootgesteld, hadden hun jongen wel een normaal aantal iNKT-cellen.

Contact met bacteriën in het neonatale stadium lijkt dus het verschil te maken, aldus de auteurs. Ze concluderen dat bacteriën jonge kinderen beschermen tegen astma en colitis op latere leeftijd.

Bron: http://www.mlds.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderen liever niet `te schoon` opvoeden

  1. Gezonderleven

    Ik ben het voor een groot gedeelte eens met dit artikel. Kinderen moeten uiteraard een goede weerstand opbouwen in hun jongere jaren. Echter vind ik de algemene hygiene wel heel erg belangrijk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>