Parodontitis risicofactor voor hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat een gezond gebit hartproblemen kan helpen voorkomen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak, spelen ook een rol bij slagaderverkalking van hartpatiënten.

Mensen die slechts eenmaal per dag hun tanden poetsen hebben 30-40% meer kans op een hartaanval, dat stellen onderzoekers. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kans op een hart- of vaataandoening met 20% toeneemt bij ontstoken tandvlees (parodontitis). mensen die jonger dan 65 jaar zijn en chronische parodontitis hebben, dan is de kans zelf 44%.

het blijkt dus dat parodontitis een risicofactor voor hart- en vaatziekten is. Tandartsen adviseren om ten minste tweemaal per dag de tanden goed te poetsen en het tandvlees regelmatig door de tandarts en/of mondhygiëniste te laten beoordelen om zo tandplak en parodontitis te voorkomen.

Bron: Diactueel, Nr3 2011

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Parodontitis risicofactor voor hart- en vaatziekten

  1. zirus

    Sinds ik mij aan het makersdiet houdt heb ik gemerkt veel minder last te hebben van tandplak en heb daarmee geen last meer van een vervelende mondgeur ‘s morgens. Ook zijn latente ontstekingen verdwenen. Dat twee keer poetsen veel bacterien verwijderd leidt geen twijfel. Dat je daardoor een betere gezondheid krijgt, ook niet.
    Dat yoghurt goed is voor tanden zal ik niet ontkennen, maar kefir vindt ik beter omdat daar het bot- en tandversterkende foliumzuur in zit en het is ontzettend goed voor hart en bloedvaten, dus voor je algehele gezondheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>