Slanke man ook risico op diabetes en hart,-en vaatziekten

Slank zijn betekent niet altijd dat je minder risico loopt op hartaandoeningen en diabetes, ook al zijn dit ziekten die relatief vaak voorkomen bij mensen met overgewicht. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waaraan ook wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben meegedaan.

Tot nu toe werd gedacht dat vooral mensen met overgewicht meer risico lopen op hart- en vaatziekten of diabetes. De onderzoekers kwamen tot de verrassende conclusie dat ook slanke mensen dat risico hebben. Vooral mannen met een bepaalde variant van het zogenoemde IRS1-gen blijken slanker te zijn, maar hebben toch ongezond veel cholesterol en suiker in hun bloed.

Vet op foute plek
De onderzoekers ontdekten dat deze genvariant alleen de hoeveelheid vet onder de huid vermindert, en niet de hoeveelheid vet rond de inwendige organen. Ze gaan er daarom vanuit dat personen met het ‘slank-gen’ minder in staat zijn om een teveel aan vet op een veilige plaats onder de huid op te slaan. In plaats daarvan stapelt het vet zich op in de buurt van de organen, zoals de lever en het hart. ‘Daar kan het de normale functie van organen aantasten. Zo kunnen hartaandoeningen en diabetes ontstaan’, aldus internist dr. Carola Zillikens, een van de onderzoekers.

Mannen versus vrouwen
De bevindingen waren sterker aanwezig bij mannen dan bij vrouwen. Dit zou te maken kunnen hebben met de verschillen in lichaamsbouw en daarmee met de verschillen in de verdeling van vet over het lichaam.

Preventie
Deze wetenschappelijke ontdekking is van belang voor toekomstige vormen van behandeling of preventie. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het medische vakblad Nature Genetics

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>