Voedselvergiftiging, hoe te voorkomen?

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door de opname van een giftige stof in voedsel. Giftige stoffen kunnen geproduceerd worden door bacteriën, maar ook door schimmels.
Bij een voedselvergiftiging wordt je ziek door de opname van de giftige stof die de bacteriën al gemaakt hebben. Bij een voedselinfectie wordt je ziek van de bacteriën zelf.

De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting. De klachten kunnen zijn: buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken. Behandeling met antibiotica is niet mogelijk en kan zelfs complicaties in de hand werken. Het is aan te raden om naar de dokter te gaan als de verschijnselen van een voedselvergiftiging zich voordoen, zeker bij kleine kinderen.
Een voedselvergiftiging is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.

Omschrijving
Voedselvergiftigingen ontstaan meestal door eten dat besmet is met giftige stoffen die bacteriën of schimmels erin aanmaken.

Een voedselvergiftiging is iets anders dan een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie wordt je ziek van de bacteriën zelf. Voedselvergiftigingen komen minder vaak voor dan voedselinfecties.

De klachten van een voedselvergiftiging kunnen zijn buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Behandeling met antibiotica is niet mogelijk en kan zelfs complicaties in de hand werken. Het is aan te raden naar de dokter te gaan als er naast diarree ook sprake is van koorts of bloed en slijm in de ontlasting, heftig braken of uitdrogingsverschijnselen, zoals weinig plassen, erge dorst en/of sufheid. Het is aan te raden ook naar de dokter te gaan als kleine kinderen door veel en langdurig braken weinig vocht binnenkrijgen.

Een voedselvergiftiging is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.

Als bedorven voedsel uit de winkel, snackbar of restaurant de oorzaak is van de voedselvergiftiging is het aan te raden dit te melden bij de Voedsel- en Warenautoriteit.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>