Voeding en acne

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) heeft onlangs een nieuwe wetenschappelijke richtlijn over de behandeling van acne gepubliceerd. Deze richtlijn is te downloaden op www.huidarts.info.

In de richtlijn wordt ook uitgebreid ingegaan op de relatie voeding en acne. Er wordt vaak gedacht dat slechte voeding acne kan uitlokken of verergeren. De NVDV heeft een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en concludeert op basis daarvan dat de invloed van bepaalde voedingsstoffen of een bepaald voedingspatroon op acne klein is. Een voeding met een hoge glykemische index en melkproducten zouden acne kunnen verergeren. Maar er zijn te weinig goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen. Volgens de richtlijn van de NVDV is het daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om bepaalde voeding te adviseren of af te raden bij acne.

- Chocolade: Op basis van het beschikbare onderzoek kan men niet besluiten dat chocolade een effect heeft op acne.

- Vetinname en vetsamenstelling (hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet, meervoudig onverzadigd vet, cholesterol) van de voeding: de meeste studies kunnen geen verband aantonen.

- Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index kunnen bijdragen aan het instandhouden van acne; een voedingspatroon met een lage glycemische index kan bestaande acneletsels verminderen. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn, eenvoudig gezegd, koolhydraten die langzaam verteren. Voorbeelden zijn pastaproducten, peulvruchten en fruit. Koolhydraten die snel verteren hebben een hoge glycemische index. Vaak gaat het om producten die veel suiker bevatten.

- Regelmatige melkconsumptie (meer dan 1 keer per dag) kan de kans op acne vulgaris verhogen in vergelijking met mensen die minder dan 1 keer per week melkproducten gebruiken.

- Er zijn aanwijzingen dat de inname van vitamine D uit supplementen acne vulgaris kan verminderen. Vitamine A en calcium lijken niet van invloed te zijn op acne.

Bron: Hetnieuwsblad.be

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Voeding en acne

  1. acne

    als ik chocola eet, dan merk ik wel degelijk een toename van acne, dus volgens mij ligt het wel degelijk aan voeding denk ik zo of en ik gevoelig ervoor?

      /   Reply  / 
  2. Agnes

    Wat betreft chocola weten ze het gewoon niet. Sommige onderzoeken zeggen van wel, anderen van niet. Als je het zelf ervaart dan is het bij jouw gewoon zo.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>