Hygiënisch omgaan met eten

Uit onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk een relatie is tussen het eten van kippenvlees en de aanwezigheid van de ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) bij mensen. ESBL is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken waardoor antibiotica niet aanslaan als u ziek wordt. In Nederland bevat veel kippenvlees deze bacterie. Volgens het Voedingscentrum is de besmetting goed te verkleinen.

De bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Bij mensen met een verlaagde weerstand kan de bacterie tot een infectie leiden die moeilijk te behandelen is. Het Voedingscentrum heeft enkele tips opgesteld hoe u kippenvlees hygiënisch kunt klaar maken:

-Was je handen voordat je gaat koken.
-Was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. 
-Was je keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel. 
-Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten.
-Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten. 
-Bak kip door en door gaar.

U kunt meer informatie vinden op de site van het Voedingscentrum.

Voor bepaalde groepen kan de EBSL-bacterie een gevaar vormen:
-kinderen tot 5 jaar
-zwangere vrouwen
-zieke mensen met een lage weerstand
-ouderen

Voor iedereen is het belangrijk om hygiënisch met eten om te gaan. Want ook gezonde mensen kunnen de bacterie in zich dragen, zonder het te merken. Maar de bacterie kan alsnog ervoor zorgen dat antibiotica niet werken zodra ze ziek worden.

Bron: Voedingscentrum , RIVM

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>