Te weinig tijd voor het aanleren van gezond eetgedrag

Laura Emmelkamp, kindertherapeut en co-auteur van het familiekookboek ‘Keet Smakelijk’, stelt in een video op nu.nl dat ouders te weinig tijd besteden aan het aanleren van een gezond eetpatroon  bij hun kinderen. 

Tegenwoordig hebben ouders het zo druk dat ze het makkelijker vinden een kant-en-klaarmaaltijd op tafel te zetten of iets klaar maken wat de kinderen zonder veel gemopper opeten. Ook nemen ze niet de tijd hun kinderen aan nieuwe smaken te leren wennen.

Smaak
Topchef Ramon Beuk benadrukt dat een goede culinaire opvoeding samengaat met het bewust maken van smaak. Het heeft tijd nodig om smaken goed op onze kinderen over te brengen. Volgens Emmelkamp moeten ouders het niet opgeven als ze hun kind drie keer vergeefs iets hebben laten proeven. Gemiddeld duurt het wel tien keer voordat een kind aan een smaak is gewend.

Kennis
Ook speelt volgens Emmelkamp naast het gebrek aan tijd een gebrek aan kennis een grote rol. ‘In het algemeen zou ik zeggen dat we echt dom zijn wat voeding betreft’, aldus Emmelkamp. Veel mensen ontbreekt het aan basiskennis, bijvoorbeeld hoeveel zout kinderen mogen hebben en in welke producten het zit. Het gebrek aan kennis over wat voeding in het lichaam doet, is volgens Emmelkamp een belangrijke oorzaak van steeds meer overgewicht bij kinderen. 

Obesitas
In tien jaar is het aantal kinderen met obesitas enorm gestegen. In 1997 had 0,4% van de 15-jarige meisjes in Nederland obesitas, in 2004 bijna 5%. De Gezondheidsraad voorspelt dat in 2015 zo’n 15 tot 20% van de volwassen Nederlanders ernstig overgewicht heeft.

Bron: Voedingnu.nl

(JA)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>