Veel slechte vetten in koek en gebak

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft onderzoek gedaan naar vetten in koek en gebak. Uit dit onderzoek blijkt dat ambachtelijk bereide producten zoals cake, croissants en stroopwafels meer verzadigd vet en transvet bevatten dan de industrieel bereide producten. In producten die bij de bakkers verkocht worden zit dus meer verkeerd vet dan in dezelfde producten uit supermarkten.

In producten van zowel de ambachtelijke sector als uit de industrie waren er bij hetzelfde product vaak grote verschillen in de hoeveelheid verkeerd vet, maar bij ambachtelijke koek en gebak waren de gehaltes aan verzadigd vet vaak het hoogst. De lagere percentages bij sommige industriële producten laten zien dat het goed mogelijk is om minder verkeerd vet te gebruiken. Het Voedingscentrum roept de totale bakkerijsector op om minder verzadigd vet en transvet te gebruiken bij het bereiden van hun koek en gebak. Vooral in de ambachtelijke sector zou dat kunnen door wat minder roomboter te gebruiken dat veel verkeerde vetten bevat, of naast roomboter plantaardige vetten te gebruiken die laag zijn in trans- en verzadigd vet.

Verder blijkt uit het nVWA-onderzoek dat ambachtelijke stroopwafels nu vaak een opvallend hoog gehalte aan transvet bevatten; het percentage van dit slechte vet moet ook snel omlaag, zo vindt het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Veel slechte vetten in koek en gebak

  1. MetaBool

    Verzadigd vet is niet slecht, transvet wel. Het zou zowel de gezondheid als de smaak van gebak ten goede komen als er weer reuzel gebruikt zou worden in plaats van vieze geharde plantaardige vetjes. Hetzelfde geldt voor boter en dan heb ik het natuurlijk niet over botersurrogaat, oftewel margarine.

      /   Reply  / 
  2. zirus

    Het voedingscentrum lijkt meer een compromis tussen de voedingsindustrie en de politiek. De voedings industrie wil geen schade hebben als het om verandering (door advisering) van eetgewoontes gaat. En de politiek laat zich adviseren door deskundigen die geboneden zijn aan de voedingsindustrie. Wat daaruit komt is een halfbakken advies waarvan je nooit weet wa waar is en wat niet. Kortom, maak zelf studie van wat gezond is en wat niet. Maak uw eigen makersdiet.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>