‘Overgewicht komt door je ouders’

Dat het voor de een moeilijker is om op gewicht te blijven dan voor een ander is bekend. Maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat erfelijkheid hierbij een aanzienlijke rol speelt.

7 tot 9 kilo
Mensen die erfelijke factoren hebben meegekregen die van invloed zijn op gewicht wegen 7 tot 9 kilo meer dan mensen die weinig van die factoren hebben geërfd. Dat erfelijke materiaal bepaalt ook of je van dat extra gewicht een peer- of een appelvorm krijgt.

Erfelijke factoren
De onderzoekers keken naar de erfelijke factoren die mensen gevoeliger maken voor zwaarlijvigheid. Van de 18 nieuwe erfelijke varianten die daarbij aan het licht kwamen, bleken verschillende via de hersenen een rol te spelen in het ontstaan van overgewicht.
Verdeling van lichaamsvet
Ook werd bestudeerd hoe erfelijke factoren van invloed zijn op de verdeling van het lichaamsvet. Onze gezondheid wordt beïnvloed door de plek waar we vet opslaan in ons lichaam. Mensen die meer vet hebben rondom de taille (appelvorm) hebben een grotere kans op het ontstaan van suikerziekte (type-2) en hart- en vaatziekten.

Bescherming
Het opslaan van vet in de dijen en de billen (peervorm) lijkt echter een zekere bescherming te bieden tegen suikerziekte en hoge bloeddruk. De onderzoekers vonden nu 13 erfelijke factoren die invloed hebben op deze lichaamsvormen.

Nederlandse onderzoekers
Het internationaal tijdschrift Nature Genetics publiceerde het onderzoek. Ook wetenschappers uit Rotterdam (Erasmus MC), Amsterdam (VU), Leiden (LUMC), en Nijmegen (UMC St Radboud) deden aan het uitgebreide onderzoek mee.

Bron:http://www.rtl.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>