Campagne`Het eeuwige weekend`:1 op de 4 ouderen verslaafd aan alcohol

Was tien jaar geleden 1 op de 7 alcoholverslaafden ouder dan 55 jaar, nu is dat al 1 op de 4. Om hier meer aandacht voor te vragen start seniorenorganisatie Unie KBO de campagne ‘Het eeuwige weekend’.
Het alcoholgebruik onder ouderen is een maatschappelijk probleem wat nog niet erkend is . Ook in zorginstellingen wordt er nog niet genoeg gelet op de symptomen van alcoholmisbruik. Een steeds groter deel van de alcoholverslaafden is echter 55-plus.

Grootschalige campagne
Tijdens de campagne worden door het hele land 200 gespreksbijeenkomsten georganiseerd. Ook wordt er een tv-serie ontwikkeld en een gelijknamige website gelanceerd. In de tv-serie zullen ouderen in beeld komen die grip proberen te krijgen op hun alcoholgebruik.

Voor de gespreksbijeenkomsten leidt Unie KBO 70 gespreksleiders op. Het zullen laagdrempelige bijeenkomsten worden, waarbij vooral 55-plussers aan het woord komen. Er zal gepraat worden over hoe ze van hun alcoholverslaving af zijn gekomen.

Oorzaken alcoholverslaving
Een reden dat er meer 55-plussers in de verslavingszorg komen is dat ze minder snel hulp zoeken. Een belangrijke rol hierin speelt dat de verslaving nog als taboe wordt gezien door ouderen. De campagne wil dit gaan doorbreken. Ook het feit dat de verslavingszorg vooral gefocust is op jongeren, zorgt ervoor dat er minder ondersteuning is voor ouderen.

De campagne zal starten in januari 2011 en lopen tot 2013. Ter afsluiting organiseert Unie KBO een congres, waarin de ervaringen van de betrokken personen worden besproken.

Aan deze campagne werken ook stichting Take Care TV, verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en productiehuis Movedmedia mee.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Campagne`Het eeuwige weekend`:1 op de 4 ouderen verslaafd aan alcohol

 1. Rene

  1 op de 4 verslaafden ouder dan 55 is NIET hetzelfde als 1 op de 4 ouderen verslaafd aan alcohol. Taalbeheersing is duidelijk niet (meer) de sterkste kant van de journalist van vandaag de dag. Zo krijg je nog een sensationele koppen ‘in de krant’.

    /   Reply  / 
 2. Rene

  na corr taalfoutje: 1 op de 4 verslaafden ouder dan 55 is NIET hetzelfde als 1 op de 4 ouderen verslaafd aan alcohol. Taalbeheersing is duidelijk niet (meer) de sterkste kant van de journalist van vandaag de dag. Zo krijg je nog eens sensationele koppen ‘in de krant’.

    /   Reply  / 
 3. Marian Dekker

  Ook wij zien in onze trainingen het aantal ‘oudere’ mensen met alcoholproblemen toenemen. Ouderen vinden het moeilijk de stap te zetten naar de reguliere verslavingszorg. Ze herkennen zich niet in het beeld dat wordt neergezet van ‘de alcoholist’ of ‘de verslaafde’. Daarom blijft veel leed van drinkers en hun partners onnodig voortkabbelen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>