Koffie en hoofdpijn

Plotselinge koffieonthouding kan leiden tot stekende hoofdpijn Plotselinge koffieonthouding kan leiden tot stekende hoofdpijn. Dat is aannemelijker geworden door een onderzoek naar de fysiologische reactie op acute onthouding van cafeïne.

Cafeïne (coffeïne) is de opwekkende stof uit koffie, thee en allerlei coladranken. In zuivere vorm is het een witte, bittere stof. Zestien proefpersonen slikten drie weken lang tweemaal daags een cafeïnecapsule of een even bittere placebo (neppil), zonder dat ze wisten wat ze kregen. 24 uur nadat de cafeïne opeens was vervangen door de placebo bleek de doorbloeding van de hersenen meetbaar toegenomen, een effect dat wel met hoofdpijn in verband is gebracht. Ook veranderde de (elektrisch gemeten) hersenactiviteit en meldden de proefpersonen toenemende vermoeidheid.

Bron: gezondheid.be

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Koffie en hoofdpijn

 1. Afvallen

  ik heb daar in het weekend last van … ik drink door de week veel koffie en in het weekend helemaal niet. En inderdaad krijg ik zaterdags veel hoofdpijn..

    /   Reply  / 
 2. MetaBool

  Daarom wordt het ook wel weekendmigraine genoemd.

    /   Reply  / 
 3. MThijssen

  Variatie is een optie! De ene keer een sterke espresso en de andere keer een latte machiatto. Met mijn Dolce Gusto apparaat varieer ik met mijn dagelijkse cafeine dosering. Top!

    /   Reply  / 
 4. Merike

  @ MThijssen… ik heb de Dolce Gusto ook in huis gehaald. ben sindsdien verslaafd aan koffie. vooral aan de ice cappuccino. ben benieuwd in hoeverre zulke onderzoekjes waar zijn.

    /   Reply  / 
 5. avallen sporten

  beter is om caffeine vrij koffie te drinken om zo gezonder te leven en verslaving tegen te gaan

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>