Acrylamide in eten kankerverwekkend

Dit lijkt misschien geen nieuws, maar tot nu toe was alleen bij dieren aangetoond dat acrylamide kanker kan veroorzaken. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht, in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), zijn nu ook aanwijzingen naar voren gekomen dat acrylamide in eten kanker kan veroorzaken bij mensfrietjesen. 

Acrylamide is een stof die voorkomt in onder andere patat, koffie, chips en ontbijtkoek. Gelukkig komt er sinds 2002 al veel minder acrylamide voor in chips en ontbijtkoek.

Toch vraagt de VWA de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om aanvullende maatregelen te treffen.

Verder kunt u er zelf voor zorgen
dat u niet teveel acrylamide binnen krijgt door gevarieerd te eten en
niet teveel patat en koffie te gebruiken.

Acrylamide is een stof die door
een chemische reactie ontstaat bij frituren, roosteren, barbecuen,
bakken, braden of grillen van zetmeelrijk voedsel, zoals aardappelen en
granen. In rauwe en gekookte producten komt geen acrylamide voor.
Ook rokers krijgen veel acrylamide binnen.

De industrie heeft bij de productie van chips en ontbijtkoek al gezorgd dat er minder acrylamide wordt gevormd. Zelf kunt u op het volgende letten om de vorming van de stof bij de bereiding van het eten te beperken:

- Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel. – Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en frites en bak ze in kleine porties. Frituur op 175°C en niet langer dan nodig.
- Ovenfrites bevatten meer suikers. Als deze worden gefrituurd, wordt het acrylamidegehalte onnodig hoog. Bak deze fritessoorten daarom alleen in de oven en niet langer dan de aanwijzingen op de verpakking.
- Bewaar aardappelen donker en koel, maar bewaar ze vooral als je ze bakt of frituurt niet kouder dan 8 graden. 

Bron: Voedingscentrum / VWA

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>