Archief: 2010

Top 10 wintergroente

Jaren geleden at men in de winter alleen wintergroente. Tegenwoordig wordt de meeste groente in kassen verbouwd waarbij dus het weer en de seizoen geen grote rol meer spelen. Ook komt veel groente uit het buitenland waardoor we het hele jaar door een rijke keuze aan groente hebben. Is het dan nog wel nodig om te kiezen voor wintergroente? Ja! Niets gaat boven een lekkere stamppot of een pan erwtensoep en daarbij: wintergroente is goed voor het milieu en barst van de vitamines en mineralen. Lees verder

Voordeel sporten in de kou: meer calorie-verbranding!

De winterse kou zal voor velen een ideaal excuus zijn om de deur niet meer uit te gaan. En daarmee om ook niet te gaan sporten. Daarom komt sportzorg.nl met tips om in winterse omstandigheden toch te sporten. “Als je de tips in acht neemt, kun je bijvoorbeeld prima hardlopen in de kou”, zegt Danny de Beer van Bureau Sportgeneeskunde.

Lees verder

Honing tegen een kater

Op nieuwjaarsdag last van een kater? Gebruik dan honing op u brood want uit onderzoek blijkt dat honing hoofdpijn en misselijkheid kan voorkomen.

Het Britse ’Royal Society of Chemistry’ beweerd dat deze natuurlijke zoetstof het beste middel is om gifstoffen na een vreet- of drinkbui te verwijderen. Heilzaam is de aanwezige fructose, gevonden in gouden stroop, die van essentieel belang is om alcohol in het lichaam te laten afbreken.

Giftige stoffen
“Het geluk komt van alcohol, de kater uit de aanwezige acetaldehyde”, vertelt dr. John Emsley”.  “Deze giftige chemische stof zet alcohol om in het lichaam en veroorzaakt kloppende hoofdpijn, misselijkheid en braakneigingen. De kater verdwijnt als acetaldehyde langzaam wordt omgezet in minder giftige stoffen. Honing bevat ook een bron van kalium en natrium dat helpt om de alcoholtoxines te bestrijden”.

Tips
Naast honing, adviseert de arts nog andere middeltjes om de kater te voorkomen. “Drink een glas melk, want melk vertraagt de absorptie van alcohol, wat betekent dat er minder acetaldehyde in het lichaam is. Gebruik alcohol puur zoals gin of jenever of meng je drankje met een beetje frisdrank. Gin is dan weer tweemaal gezuiverd door destillatie. Belangrijker is om zeker donker gekleurde dranken te mijden. Die bevatten natuurlijke chemische stoffen met alle gevolgen vandien. Een glas water voor je naar bed gaat, helpt ook.”

Bron: HLN.be
(JA)

Insuline spuiten zonder naald

Ongeveer 10 tot 15% van de mensen met diabetes die insuline moeten injecteren hebben last van naaldangst. Wat zullen zij blij zijn met de komst van Insujet. Deze pen maakt het mogelijk om insuline te injecteren zonder naald. Een bijkomend voordeel is dat de insuline anderhalf keer sneller in het bloed wordt opgenomen.

Lees verder

Ondersteuning van behandeling van dikke kinderen door sms’jes

Kinderen die een behandeling volgen om overgewicht te verliezen, hebben baat bij sms-berichten op hun mobieltjes. Vaak stoppen kinderen minder vaak met hun behandeling als ze ondersteunend motiverende sms’jes krijgen. Het aantal kinderen dat stopt is met ruim de helft gedaald door de sms’jes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Judith de Niet onderzoeker op de afdeling Medische Psychologie en Psychotherapie van het Erasmus MC. Lees verder

Zuivelproducten tegen diabetes?

Onderzoekers hebben ontdekt dat een natuurlijke substantie in zuivelproducten tegen diabetes beschermt. In zuivelproducten zoals melk, kaas, boter en yoghurt zitten zuren die de kans op het ontstaan van diabetes verkleinen. Deze zuren worden en kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Mensen die veel zuivelproducten nuttigen, kunnen de kans op diabetes type 2 tot wel zestig procent verkleinen. Lees verder

Sporten voor het ontbijt tegen overtollige kilo´s

Over het algemeen gaan we niet meteen na het eten sporten ivm een volle maag. Maar ook sporten vóór het ontbijt is niet echt gebruikelijk. Maar uit onderzoek blijkt dat juist dat de manier zou kunnen zijn om kerstkilo´s te verliezen. Het gaat hierbij om een onderzoek van de Universiteit van Leuven dat onlangs gepubliceerd werd in The journal of physiology. Lees verder

Eten en drinken in de Gouden Eeuw

Wist u dat er in de zeventiende eeuw nog niet met een vork gegeten werd, maar dat de ‘frickedel’ al wel op het menu stond.
In het Westfries Museum in Hoorn kunt u deze winter kennis maken met de eet- en drinkgewoonten van onze voorouders. Origineel onderdeel van de tentoonstelling is restaurant ‘De Verstandige Kock’, waar u door middel van een touchscreen kunt kiezen uit diverse informatiegerechten.

Lees verder